17-02-2017

Brainstorms, discussies en heel veel post-its: een dag bij Leiderschap in Cultuur

Op maandag 13 februari kwam de vierde lichting van Leiderschap in Cultuur samen voor de aftrap van het interventure-traject. Lees hieronder het verslag en bekijk hier de foto’s.

Op een zonnige ochtend in februari vult het geluid van stemmen de bovenste verdieping van Spring House, co-werkplek en clubhuis voor vernieuwers aan het Amsterdamse IJ. De bijna veertig deelnemers aan Leiderschap in Cultuur (LinC), het leerprogramma voor leiders in de culturele sector, hebben geen oog voor het uitzicht, maar zijn in groepjes gebogen over vellen papier met daarop stellingen over de culturele sector. Overal liggen post-its, stiften en zijn schrijfborden opgesteld. “Cultuur die impact maakt? Philadelphia, de film met Tom Hanks over de aidscrisis, die had pas impact!” roept een deelneemster.

“Vandaag is de eerste bijeenkomst van LinC’s nieuwe traject”, zegt coach Ernestine Comvalius. “De opdracht is: pleeg een interventie rond een bepaald thema uit de cultuursector. Maak er een vraagstuk bij en vind daar een antwoord op. Zoals: hoe zorg je voor meer diversiteit in de cultuurwereld? Dit is nog de ideeënfase. In de volgende bijeenkomsten gaan we de mogelijke oplossingen concreter maken”.

Leiderschap in Cultuur workshop in Spring House hires 083

Ze hebben ons nodig

De deelnemers komen uit alle hoeken van de cultuursector: van musea tot televisie, van festivals tot theater. In september begon deze lichting, inmiddels al de vierde van het LinC-programma. “Je hebt sectorbrede gesprekken” zegt Diederik Hoekstra van de VPRO tijdens een pauze tussen het brainstormen door. “Dat leidt tot nieuwe inzichten. Laatst hadden we het met een paar mensen over hun definitie van hard werken, en voor iedereen bleek dat anders te zijn.”

Bijna iedereen die meedoet noemt persoonlijke (leiderschaps)ontwikkeling als belangrijkste reden voor deelname. Zo werkte regisseur Paul Knieriem de laatste tien jaar als regisseur, maar begint hij in 2018 als artistiek leider bij gezelschap de Toneelmakerij. “Dat betekent van projectmatig werken naar een grote club leiden, echt werkgever zijn. Ik moet het verhaal uitdragen, betrokken zijn bij de politieke kant, het publiek.”

Maar naast de persoonlijke ontwikkeling kan LinC ook op andere manieren bijdragen, vindt Birte ten Hoopen, senior medewerker Publiek en Educatie bij het Rijksmuseum. “Ik hoop dat door LinC de culturele sector an sich sterker wordt. Dat we een bepalende kracht aan tafel worden bij OCW [Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, red.] of bij het Fonds Podiumkunsten. We zijn nog te volgend. Terwijl zij – ondanks dat ze het geld hebben – ons óók nodig hebben.”

Leiderschap in Cultuur workshop in Spring House hires 039

Leren van Beyoncé

Halverwege de dag presenteren de groepjes hun bevindingen over de stellingen. “Een gezond mens in een gezonde cultuur is ons motto” zegt Willem Bongers-Dek van Vlaams-Nederlands Huis deBuren. “In een dictatuur zie je dat als eerste de kunst, cultuur en vrijheid van meningsuiting onder druk komen te staan.” Als hij vervolgens vertelt dat ‘Wat kunnen we leren van Beyoncé?’ de stelling van deze groep was, moet iedereen lachen.

Maar, er blijkt een hoop te leren legt Bongers-Dek uit. “Beyoncé is als een snoepje: hard van buiten en zacht van binnen. Hard, want goede marketing en goed aangeklede shows. Zacht want: er zit ook echt een politieke boodschap in haar werk; opkomen voor mensenrechten. Dit kan ook in de cultuursector.”

Tijdens de presentaties valt op dat de deelnemers niet bang zijn om hun mening te geven. Gaat dat wel altijd goed, zoveel leiders bij elkaar? “Soms is het hier net de G40”, lacht Andrea Wingerden, zakelijk leider bij Festival Cement. “Maar ondanks dat we pittige mensen zijn is er in de groep veel toewijding.” En leiders of niet, na een dag van brainstormen, presenteren en discussiëren worden de post-its en stellingen gelaten voor wat ze zijn. Want er moet ook geborreld worden.

Leiderschap in Cultuur workshop in Spring House hires 079