15-01-2014

Rufus Collins en de nieuwe Nederlanders

Nelly van der Geest, lid van het programmateam van LinC, schreef voor de uitgave Cultuur en migratie in Nederland. Kunsten in beweging 1980-2000 over het artistiek leiderschap van Rufus Collins, een pionier op het gebied van minderhedentheater in Nederland. Collins ambieerde een maatschappelijke verandering teweeg te brengen met de inhoud van zijn theaterstukken.

In 1986 richtte Collins samen met Henk Tjon het theatergezelschap De Nieuw Amsterdam (DNA) op. Zijn focus lag voornamelijk op het maken van publieke theaterstukken in samenwerking met ‘nieuwe Nederlanders’ die vanuit allerlei culturele achtergronden kwamen. Nelly beschrijft in dit stuk hoe Collins als coach mensen leerde over onbewuste vooroordelen over het koloniale verleden of huidskleur die in theater aanwezig zijn. Daarnaast gebruikte hij rituelen en dans uit verschillende culturen in zijn theaterstukken, die hij vervolgens betrok op herkenbare thema’s uit de Nederlandse maatschappij. Hierdoor lukte het hem om een cultureel divers publiek aan te spreken.

Vandaag de dag zijn Collins’ sporen nog steeds terug te zien in het Nederlands theater, van het levendige MC Theater tot het DNA zelf.

Klik hier om het hele artikel te lezen.