20-06-2017

Lonny van Ryswyck (Atelier NL): ‘Ik dacht dat ik heel anders overkwam’

In de rubriek ‘Ontmoet de LinC-ers’ stellen we je elke keer voor aan een andere deelnemer aan LinC 4. Deze keer is de beurt aan Lonny van Ryswyck, ontwerper bij Atelier NL.

Wie ben je en waar zouden we je van kunnen kennen?
“Mijn naam is Lonny van Ryswyck. Ik geef les op de Design Academy Eindhoven en ben deel van Atelier NL, samen met Nadine Sterk. Als ontwerper werk ik met Nederlandse natuurelementen als zand en klei. Voor ons eerste project Clay Service verzamelden we klei door heel Nederland waar we servies van maakten. Voor ons nieuwste project Zandglas hebben we zand uit Nederland en Europa verzameld en ons eigen glas gemaakt van natuurlijke zanden.”

Waarom wilde je deelnemen aan LinC?
“Als kunstenaar zit je best in een klein wereldje waarin je focust op je eigen passie. Je kijkt dan niet echt naar buiten. Je wordt als ruimdenkend persoon opgeleid maar je leeft wel in een bubbel. Voor mij en voor Atelier NL is het belangrijk om naar buiten te kijken omdat we veel groter kunnen worden. Dat is zo goed aan LinC: dat ik als kunstenaar mensen uit de cultuursector ontmoet die aan de zakelijke kant werken. Dat verbreedt mijn blik enorm. Het is goed voor mij om te zien hoe er vanuit hun kant plannen worden gemaakt en hoe ik er als kunstenaar in sta. We hebben er met Atelier NL veel baat bij om te weten wat er in de culturele sector speelt. Ik merk ook bij lesgeven dat ik wil zeggen: ga naar buiten! Ga naar andermans werk kijken! Ik ben dus enerzijds deel gaan nemen aan LinC voor mezelf en voor Atelier NL en anderzijds om te kijken hoe ik die kennis weer aan studenten kan overbrengen.”

Welk moment bij LinC is je tot nu toe bijgebleven?
“Wat ik een hele interessante oefening vond was de intervisie. Hier moesten we spuien over dingen waar we tegenaan liepen in ons werk. Daarna ging de groep vragen stellen en moest ik antwoorden. Vervolgens moest ik me omdraaien en ging de groep hardop over mij roddelen. Dat klinkt gek, maar het geeft een heel goed beeld van hoe je overkomt op mensen versus hoe jij denkt dat je overkomt. Ik ben zelf heel dromerig en geloof altijd dat alles wel goed komt en ik dacht dat ik ook zo overkwam. Maar het bleek dat mensen vonden dat ik juist overkwam alsof ik heel goed weet wat ik wil en dat ik verantwoordelijkheid neem. Dat geeft me kracht.”

Welke quote van een (cultureel) leider heeft je geïnspireerd? En waarom?
“Als je voor een goal staat en je probeert op links te scoren, maar hij gaat er rechts in, dan zit hij nog steeds” van designer Jurgen Bey. Ik vind het idee dat je het soms ook gewoon in een andere hoek kan zoeken heel bemoedigend.”

Wat heeft LinC voor jou betekend?
“LinC heeft me laten zien dat er ongelooflijk veel mogelijkheden in de culturele sector zijn en heeft me een breder perspectief gegeven. Ik kan nu makkelijker verbinding leggen met de relevantie van mijn eigen werk. Ik heb zelfvertrouwen gekregen en inzichten in mezelf. LinC verbindt de hele cultuur met elkaar door haar gevarieerde groep deelnemers en daar heeft iedereen baat bij.”