03-07-2017

Hendrik Jan Houtsma: ‘Bij LinC stap je uit de waan van de dag’

Wat is de waarde van LinC? In de rubriek ‘Hoe gaat het nu met?’ praten we bij met een oud-deelnemer over wat meedoen aan LinC je oplevert. Deze keer is de beurt aan Hendrik Jan Houtsma, directeur bij kunsteducatiecentrum Quintus in Kampen.

Wie ben je en waar zouden we je van kunnen kennen?
“Ik deed mee aan aan LinC 2. Mijn functie toen was transitiemanager bij Scholen in de Kunst in Amersfoort (centrum voor kunsteducatie). Nu ben ik directeur bij Quintus, centrum voor kunst en kunsteducatie in Kampen.”

Waarom deed je mee met LinC?
“Omdat ik mijn visie op de rol van cultuur en culturele organisaties in een sterk veranderende samenleving wilde ontwikkelen.”

Hoe heeft LinC je carrière en/of leiderschapskwaliteiten veranderd?
“Door LinC ontdekte ik mijn drijfveren en waarden. Ik heb deze in LinC concreet gemaakt. Toen dat helder was, zag en wilde ik een andere rol voor mezelf. Ik wilde voortaan graag als eindverantwoordelijke van een culturele organisatie bijdragen aan de samenleving. Omdat ik in die rol beter tot mijn recht kom en waardevoller kan zijn.”

Welk moment is je het meeste bijgebleven en waarom?
“Het inzicht dat de basis van samenwerken (alleen ga je sneller, samen kom je verder) is om elkaar te zien, te (h)erkennen en te respecteren. In een teamspel (dat twee dagen duurde), waarin wij verschillende fictieve rollen speelden (gemeente, scheepswerf, haven, investeerders etc.) werden de samenwerkingscompetenties van de LinC deelnemers op de proef gesteld. Daar heb ik veel van geleerd.”

Wat is de waarde van LinC?
“Dat je regelmatig uit de dagelijkse waan van de dag stapt om te reflecteren op de culturele sector en op je eigen invloed als leider. En het met en van elkaar leren hoe we als sector van meerwaarde kunnen zijn voor de samenleving. Dit alles gedacht vanuit het zoeken en onderhouden van verbinding met mensen en het gebruiken van veel actuele kennis en expertise van de USBO en Kennisland.”