16-08-2017

Marianne van de Velde: ‘Zonder LinC had ik nooit de schat aan ervaring en kennis gevonden die ik nu heb’

Wat is de waarde van LinC? In de rubriek ‘Hoe gaat het nu met?’ praten we bij met een oud-deelnemer over wat meedoen aan LinC je oplevert. Deze keer is de beurt aan Marianne van de Velde, directeur van Music Matters in Rotterdam.

Wie ben je en waar zouden we je van kunnen kennen?
“Mijn naam is Marianne van de Velde, ik ben 32 jaar oud en directeur van Music Matters in Rotterdam. Bij Music Matters werk ik met een klein team aan mogelijkheden voor kinderen en jongeren om zich muzikaal en persoonlijk te ontwikkelen. Rotterdam is een heerlijke stad: divers, kleurrijk en avontuurlijk. Maar helaas is er ook relatief veel werkloosheid en armoede en zijn kansen nog altijd niet gelijk verdeeld. Veel jongeren zoeken een plek om zichzelf te zijn en om andere jongeren te ontmoeten die ook een passie hebben voor muziek. We werken veel met en voor jongeren die niet naar een reguliere muziekschool gaan of naar een muziekopleiding.
Het is heel belangrijk dat deze jongeren rolmodellen hebben waar zij zich in herkennen en aan wie ze zich kunnen optrekken. Daarom investeren we ook in de toplaag van talent uit onze stad zoals Sabrina Starke, Ntjam Rosie en Monta. We vragen artiesten workshops te geven aan jongere generaties en zo hun kennis en ervaring te delen. Ik vind het idee dat je via je eigen succes weer iets teruggeeft aan de volgende generatie heel mooi.”

Waarom deed je mee met LinC?
“Toen ik met LinC begon was ik net een jaar directeur. Op intuïtie worstelde ik me door die beginperiode heen. Het was een heel intensieve tijd met veel dingen die ik voor het eerst deed en we kregen een crisis te verwerken. Ik was heel erg aan het zoeken, miste een stevige grond onder mijn voeten en was bij vlagen heel onzeker. Bij LinC hoopte ik te leren hoe dat nou ‘moet’, directeur zijn.
Ik wilde ook heel graag bijdragen aan het gesprek over de toekomst van de culturele sector. Bij LinC ben je namelijk niet alleen met je eigen ontwikkeling bezig, maar ook met grote vraagstukken waar de sector mee te maken heeft. Hoe zorgen we ervoor dat meer mensen zich identificeren met de (gesubsidieerde) kunst- en cultuursector? En hoe wordt de sector inclusief op het gebied van culturele diversiteit? Zijn de grote instituten in staat om te veranderen of is het tijd voor een nieuwe generatie die zijn eigen wereld creëert? Het zijn issues waar ik dagelijks mee bezig ben en waar we het tijdens LinC veel over hebben gehad.”

Hoe heeft LinC je carrière en/of leiderschapskwaliteiten veranderd?
“Ik heb door LinC vooral veel meer zelfvertrouwen gekregen en geleerd dat er niet één goede manier van leidinggeven is. Vertrouwen op je intuïtie is het belangrijkste. Het stelde me eigenlijk wel gerust dat directeuren met vele jaren ervaring het soms ook niet weten. Ik heb veel gehad aan concrete tips van andere deelnemers en de coaches van het programma om situaties aan te pakken en mijn organisatie anders in te richten. Daar pluk ik nu de vruchten van: Music Matters staat steviger, er is minder stress en ik kijk ook met meer vertrouwen naar de toekomst.”

 

Welk moment is je het meeste bijgebleven en waarom?
“Door de DISC-scan, de 360-graden-feedback en rollen van Belbin snap ik beter hoe ik in elkaar steek. Dat vond ik ontzettend leerzaam. Het is niet gemakkelijk om eerlijk, kritisch maar ook liefdevol naar jezelf te kijken. Ik ben me bewuster van mijn eigen weerstand en frustraties en kan daardoor beter afstand nemen wanneer ik dat voel opkomen. En ik heb ook meer oog voor de weerstand en frustraties van een ander. Dat heeft me al vele malen geholpen in contact met een collega of samenwerkingspartner.”

Wat is de waarde van LinC?
“Het fijne aan LinC vind ik vooral de andere LinC’ers. Een aantal weken geleden had ik met een gemixte groep oud-LinC’ers een intervisiesessie en dat was ontzettend fijn. Je bouwt met elkaar een verstandhouding op waardoor je je veilig voelt om problemen en twijfels te delen. En je hebt een schat aan ervaring en kennis om je heen van andere mensen uit het hele land die je verder kunnen helpen. Dat had ik zonder LinC nooit gevonden.”