05-10-2017

Janine Dijkmeijer: ‘LinC daagt je uit om anders naar jezelf en je eigen mening te kijken’

Wat is de waarde van LinC? In de rubriek ‘Hoe gaat het nu met?’ praten we bij met een oud-deelnemer over wat meedoen aan LinC je oplevert. Deze keer is de beurt aan Janine Dijkmeijer, algemeen directeur van het Nederlands Danstheater.

Je zou Janine kunnen kennen uit de danswereld – ooit kwam ze daar terecht als danseres. Destijds heeft zij gedanst bij onder andere Krisztina de Chatel, Conny Janssen, Leine & Roebana en Piet Roge. Eind 1999 stopte ze met dansen en heeft ze zichzelf omgeschoold tot websitebouwer en ontwerper; een hele andere richting. In 2013 richtte Janine Cinedans mede op: een stichting en festival dat dans, media en film samenbrengt. Sinds 2014 is zij werkzaam als algemeen directeur van het Nederlands Danstheater.

“Na mijn danscarrière heb ik nooit een leiderschapsopleiding kunnen doen,” antwoordt Janine op de vraag waarom ze meedeed aan LinC. “Toen ik Cinedans opzette met een andere ex danser hadden wij beiden een groot internationaal netwerk, wat erg behulpzaam was. Als danser ben je gewend om uitdagingen aan te gaan en met kritiek om te gaan en om het uiterste te bereiken. Maar toch vond ik het goed ook eens stil te staan bij wie ik zelf ben als leider; hoe ik overkom, waar mijn zwakheden liggen en hoe ik daarmee om kan gaan.” En wat trok haar naar LinC? “LinC was domeinoverstijgend en dat vond ik erg waardevol. Om collega’s en makers te ontmoeten uit verschillende hoeken, die heel anders zijn dan jijzelf.”

Op de vraag wat LinC haar over leiderschap heeft geleerd geeft ze eerlijk antwoord. “De eerste lichting van LinC was een stevige groep met sterke leiders met verschillende achtergronden. Dat gaf met enige regelmaat veel discussie en soms ook confrontatie. Je moet dan proberen echt te luisteren, en dat is niet alleen met je oren. Je kan dan echt veel leren over processen. En dan bedenken welke actie daar het beste is.  Dat is niet altijd makkelijk, je moet immers vertrouwen krijgen en in een diverse groep is dat niet vanzelfsprekend. Daarnaast ben ik zelf best een perfectionist. In de sessies leerde ik dingen herkennen van mijn eigen gedrag en hoe je anderen beter kan begeleiden. En dat – gelukkig – niet iedereen denkt zoals jij denkt. En dat is voor mijn huidige werk heel handig want ik werk met artiesten met een hele eigen wil. Ik moet faciliterend zijn maar gelijktijdig zorgen dat het allemaal haalbaar is.”

Een aantal momenten zijn Janine bijgebleven in haar tijd bij LinC. “Ik weet nog dat iemand, naar mijn idee, erg ongenuanceerd tegen me uitviel. Ik moest toen behoorlijk op mezelf terugvallen, want het raakte me echt. Je gaat dan denken: ‘wat probeert diegene tegen mij te zeggen? En wat is mijn waarheid?’. Je gaat analyseren wat er is gebeurd en zo kom je erachter wat je ermee moet. Soms is het goed om het los te laten, want het kan ook iets van de ander zijn. Maar het kan ook zo zijn dat jijzelf iets moet veranderen. En dat was in dit geval zo. Het gaat over je eigen persoon en hoe je overkomt op de ander. En het is die diversiteit van de groep van LinC waar je het meeste van leert, hoe lastig dat ook is.”

Daarnaast vond Janine het ontzettend inspirerend om met twee andere deelnemers van LinC een concept te ontwikkelen om de verstarring van de arbeidsmarkt tegen te gaan. ‘De Stoelendans’, een tool waarmee je via een app of website tijdelijk van baan kan ruilen, of ervaring op kan doen bij andere instellingen of een andere functie. “Dit concept ontwikkelen we om te laten inzien hoe het anders kan en om te leren hoe het er elders aan toe gaat. Zo kan je worden geïnspireerd, kan je je expertise ergens anders toepassen en krijg je misschien minder angst voor verandering.”

Over de vraag wat de waarde van LinC is hoeft Janine niet lang na te denken. “LinC daagt je uit. Het daagt je uit om even anders naar jezelf en je eigen mening te kijken en zo te groeien in je persoonlijke ontwikkeling. De waarde van LinC is dat het biedt wat geen enkele opleiding in Nederland biedt: een netwerk, persoonlijke ontwikkeling, discussies over vraagstukken over de sector en daarbuiten. Ook de diversiteit van de groep deelnemers is erg belangrijk en waardevol. Niet iedereen heeft hetzelfde tempo en iedereen is anders in zijn manier van denken. Zo leer je heel veel van elkaar en over jezelf.”