27-11-2017

Een mooie toekomst met LinC

Op donderdag 9 november was de feestelijke uitreiking van de diploma’s aan maar liefst 39 ‘leiders in cultuur’. Zij vormden samen de vierde en laatste groep deelnemers aan het door het ministerie van OCW ondersteunde programma Leiderschap in Cultuur (LinC), de samenwerking van Coaching in Cultuur, de HKU, Kennisland en het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht. Onder leiding van programmaleiders Marjolein Verhallen, Iselien Nabben en Paul Adriaanse werkten zij aan de verdere professionalisering van leiderschap in de cultuursector. LinC voert op dit moment gesprekken over de mogelijkheden voor een Vlaams-Nederlandse editie van LinC, een jaarlijks topprogramma, eventueel te beginnen vanaf 2018.

CONCRETE  EN SPEELSE PRODUCTEN

Anders dan bij vergelijkbare leiderschapsprogramma’s in het bedrijfsleven hebben de deelnemers van LinC ook concrete producten ontwikkeld tijdens het programma. Zo creëerde een van de teams, met vertegenwoordigers van onder meer Villa Zebra in Rotterdam en het Haags Theaterhuis ‘Buiten Spelen’, een inmiddels beproefde methodiek die culturele instellingen helpt om een verandering van binnenuit tot stand te brengen. Dankzij ‘Buiten Spelen’ kunnen medewerkers zich beter inleven in de wereld van de anderen en de positie van de ander beter leren kennen. De methodiek wordt inmiddels aangeboden via Denkplaats, Rotterdams bureau voor praktische filosofie.

Een ander team, met deelnemers van AtelierNL, VPRO en Splendor Amsterdam, maakte een gezelschapsspel dat mensen laat ervaren op welke manieren je financiering kunt organiseren voor kunst.
Het concept ‘Cultuur Aan Tafel’ tenslotte, is een zeer eenvoudige formule voor een ‘ontregelend etentje’, dat inmiddels heeft geleid tot verdiepte contacten tussen zulke uiteenlopende mensen als de Deken van Sint Pancratiuskerk in Heerlen en kunstenaar David Bade; bankmanagers uit Amsterdam, bewoners van Meezenbroek en een Zuid-Afrikaanse vluchtelinge.

DE TOEKOMST VAN LINC

Hoewel dit de laatste groep deelnemers aan het leerprogramma was dat op deze manier werd ondersteund door het ministerie van OCW, staat LinC niet stil. Naast de recente start van LinC Utrecht is er ook vraag naar andere regionale edities van een dergelijk programma voor de cultuursector.

Bovendien is LinC in gesprek met de sector, ‘ambassadeurs’ en voormalige deelnemers van het programma om de mogelijkheden voor een gezamenlijke Vlaams-Nederlandse editie van LinC te onderzoeken. Daarbij gaat het om een Vlaams-Nederlands topprogramma voor tien Vlaamse en tien Nederlandse leiders in cultuur per jaar, met een mogelijke start in 2018.

MEER WETEN

Neem contact met ons op via info@leiderschapincultuur.nl of bel 030-2538971 (USBO).