LinC Z

Het vak van zakelijk leider heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld en tegelijkertijd is het een containerbegrip voor uiteenlopende thema’s, kennis en vaardigheden. Dé zakelijk leider bestaat niet en dat is dan ook de reden dat we een leerprogramma hebben ontwikkeld waarbij de context, leerbehoeften en ontwikkeldoelen van de deelnemers het uitgangspunt zijn: LinC Z.

LinC Z (Leiderschap in Cultuur Zakelijk) is daarmee het leerprogramma voor zakelijk leiders binnen de culturele sector. LinC Z hebben we speciaal ontwikkeld voor zakelijk leiders in de breedste zin van het woord: binnen het programma willen we binnen 10 maanden een gemêleerde en gevarieerde groep (divers in leeftijd, kennis en ervaring) van maximaal 16 zakelijk leiders begeleiden om hun leiderschap verder te ontdekken en ontwikkelen. Na een geslaagde eerste editie van dit leerprogramma, is in mei 2021 de tweede editie, LinC Z 2, van start gegaan. 

 

Voor wie is LinC Z?

Zakelijk leiders die zich op het thema leiderschap willen professionaliseren, die tijd en energie willen stoppen in het volgen van het programma en bereid zijn tot het delen van hun werksituaties en netwerk, zijn van harte welkom om zich aan te melden voor LinC Z.

Je hebt minimaal twee jaar relevante werkervaring en je wilt je skills op het gebied van leiderschap ontwikkelen. Je werkt in de culturele sector en hebt de ambitie en potentie om de sector te veranderen en vernieuwen door er actief aan bij te dragen. Je hebt een HBO of universitaire opleiding gedaan of hebt een vergelijkbaar denk- en werkniveau.

Daarnaast:

 • Heb je een brandende motivatie om het leerprogramma te willen volgen;
 • Sta je open en ben je bereid om te leren, om standpunten, meningen en andere mentale modellen ter discussie te stellen, je handelingsrepertoire uit te breiden en ben je bereid om nieuwe werk- en denkwijzen uit te proberen;
 • Wil je in je eigen ontwikkeling en die van de culturele sector investeren en ben je hiervoor bereid om genereus om te gaan met je netwerk en diensten;
 • Beschik je over de creativiteit en het innovatieve vermogen om buiten de grenzen van je eigen werkcontext en vraagstukken te kijken;
 • Heb je voldoende tijd om het programma te volgen (reken op ongeveer halve dag per week) en ben je aanwezig bij de verplichte bijeenkomsten.

Bij de selectie van de groep streven we naar een zo divers mogelijke samenstelling.

 

Onderdelen

LinC Z is, in vergelijking met bijvoorbeeld het landelijke LinC programma, LinC Lage Landen of LinC Utrecht, een korter en bondiger programma van 10 maanden. LinC Z is daarmee meer een soort van ‘incubator’ voor zakelijk leiders waarbij we een groot gedeelte van het programma specifiek afstemmen op de behoeften van de groep deelnemers. Het programma kenmerkt zich door drie onderdelen: 

 1. Masterclasses
  Tijdens vijf eendaagse masterclasses bieden we deelnemers kennis en vaardigheden aan op het gebied van 1) Persoonlijk leiderschap, 2) Financieel management, 3) Lobbyen en public affairs, 4) HRM en 5) Public value management en monitoring. 
   
 2. Intervisie
  Onderdeel van LinC Z zijn drie begeleide intervisiebijeenkomsten. Tijdens de intervisie brengen de deelnemers hun eigen werksituaties en leervragen in en wordt er via de structuur van intervisiemethode gewerkt aan persoonlijke effectiviteit en professionele (leer)vragen. Deze bijeenkomsten worden begeleid door oud-deelnemers van LinC die hiervoor zijn opgeleid.
 3. Individuele begeleiding
  Tijdens LinC Z wordt elke deelnemer op basis van de persoonlijke leerdoelen, ontwikkelbehoefte en eigen casuïstiek gekoppeld aan een persoonlijke begeleider. Met deze persoon worden gedurende LinC Z drie individuele gesprekken gevoerd. Op deze manier is er per deelnemer specifiek aandacht voor dat wat deze nodig heeft als zakelijk leider binnen de culturele sector.
 

Praktisch

Deelname aan LinC Z betekent dat je investeert in jezelf en de culturele sector. Houd dan ook rekening met een tijdinvestering van gemiddeld vier uur per week. Binnen deze tijd bereid je onder andere bijeenkomsten voor, kom je samen met andere deelnemers en bezoek je bijvoorbeeld andere culturele instellingen / collega’s. 

 

 

Programmaleiding

Paul Adriaanse

Programmadirecteur Executive Onderwijs

Paul Adriaanse is als programmadirecteur executive onderwijs bij de Faculteit REBO en managing director van USBO Advies verbonden aan de Universiteit Utrecht. Hij is lid van het bestuur van het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap van de Universiteit Utrecht. Vanaf de start van LinC in 2013 in Nederland is hij betrokken geweest bij de opzet en ontwikkeling van het programma, het Vlaams Nederlandse samenwerkingsverband in LinC Lage Landen en de regionale edities. Hij begeleidt uiteenlopende culturele organisaties bij strategievragen en organisatieveranderingstrajecten en is bestuurder bij verschillende culturele instellingen.

p.adriaanse@uu.nl

De culturele leiders van morgen werken vanuit kracht en overtuiging. Zonder zich af te zonderen van de samenleving, vanuit het besef dat hun werk de samenleving verrijkt.

Marjolein Verhallen

Programmaleider en lid kernteam

Marjolein Verhallen werkt voor de Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht. Binnen USBO vervult Marjolein de rol van programmaleider binnen LinC en is zij lid van het LinC-kernteam. Daarnaast is zij binnen USBO advies werkzaam als programmamaker, coach, trainer en programmaleider van maatwerktrajecten en leerprogramma’s voor professionals, teams en organisaties.  Marjolein’s expertises zijn leiderschaps- en organisatieontwikkeling, procesbegeleiding en lifelong learning.

Marjolein Verhallen is afgestudeerd in de Bestuurs- en Organisatiewetenschap (2004, specialisatie Organisatie, Cultuur en Management) en heeft vervolgens onder andere gewerkt als projectmanager bij Conclusion Implementation. Voordat zij in dienst kwam bij de Universiteit Utrecht was zij werkzaam als (organisatie)adviseur, trainer en coach op het gebied van Leiderschap & Organisatieontwikkeling bij Schouten & Nelissen.

m.j.f.verhallen@uu.nl